Вицове, снимки, полезни съвети, забава, смях, хумор и още нещо...
вторник, 6 юни 2023 г.
петък, 2 юни 2023 г.
Виц на деня
Житейско наблюдение:
Когато намериш жената на твоите мечти, можеш да се простиш с останалите си мечти.
неделя, 28 май 2023 г.
Вицове - бира
Вицове - евин плаж
петък, 26 май 2023 г.
Вицове - Бира
събота, 20 май 2023 г.
Световен ден на пчелата - 20 май
Световният ден на пчелите – 20 май, е обявен с резолюция на ООН през декември 2017 г. и има за цел да повиши осведомеността за значението на пчелите и тяхната защита.
Темата за пчелите е много актуална през последните години във връзка със световния проблем за тяхното изчезване. Учени и изследователи от цял свят насочват усилията си, за да отговорят на въпроса защо пчелите намаляват. За всички, които се занимават с тяхното отглеждане, е ясно, че употребата на определени химически вещества за растителна защита води до измирането на пчелите, а те са ключово звено в жизнения цикъл на растенията.
Пчелите са известни със своята роля за опрашването на растенията и, при най-известния вид – медоносната пчела, със създаването на мед и восък. Известни са близо 20 000 вида пчели, разпределени в между 7 и 9 семейства, но броят на неописаните е голям. Те се срещат на всички континенти, с изключение на Антарктида, във всякакви местности, където има опрашвани от насекоми цъфтящи растения.
Опрашването, извършвано от пчелите, е важно както за екосистемите, така и за селското стопанство, а намаляването на дивите пчели увеличава значението на опрашването от специално развъждани кошери медоносни пчели. Пчелите играят важна роля в опрашването на цъфтящите растения. Те биват най-многочислената група опрашители в екосистемите свързани с цъфтеж на растенията. В зависимост от текущите потребности пчелите могат да се концентрират над събирането само на нектар или само на прашец от растенията. И в двата случая обаче способстват за опрашването, но когато събират цветен прашец те биват по-ефективни опрашители.
Развитието и състоянието на пчелното семейство е в пряка зависимост от намиращите се в района цъфтящи растения.
Пчеларството човешка дейност, практикувана от хилядолетия, поне от времето на Древен Египет. Освен меда и опрашването, медоносните пчели се използват и за произвежданите от тях цветен прашец, пчелен восък, пчелна отрова, пчелно млачице и прополис. Пчелите присъстват в митологията и фолклора от древни времена.
Обикновената mедоносна пчела (Apis mellifera, на латински: apis – пчела; meli – мед; ferre – нося, събирам) е вид пчела от род Медоносни пчели (Apis). От познатите 20 000 вида пчели по света едва 11 вида събират и съхраняват мед. От тях четири вида се използват интензивно от човек. Това са Apis mellifera, Apis florea, Apis cerana и Apis dorsata. Етественият ареал на Apis mellifera е бил Близкия изток, Северна Африка и Европа, но благодарение на човека, днес видът е разпространен по целия свят.
През 2021 г. Международният конкурс за статистически плакат постави на едно от призовите места плаката „Защо пчелите са толкова важни?“, изработен от студенти от УНСС. Плакатът отразява търсенията и позициите на младите хора в България и допринася за създаването на база данни за пчеларството у нас.
НСИ представя студентското творчество по темата, за да подкрепи усилията на България в борбата за опазването на пчелите и живата природа.
петък, 19 май 2023 г.
Ето какво можеше да се купи с 1 лев по времето на соца?
Вижте на снимката как изглеждаше „добрия стар“ един лев. Какво можеше да се купи с него, преди да настъпи периода на широко прокламирания в началото на 80-те години т.нар. „разгърнат“ социализъм?. Сметнете сами при положение че: баничката бе 18 ст, чаша боза – 10 ст, приличен обяд в столова – около 1 лв, (но за студентите – от 30 до 50 ст)! Билетите за трамвайте (доста раздрънкани наистина) бяха по 6 ст. Прочутите българси цитари „Слънце“ и „Арда“ струваха съответно 32 ст и 60 ст кутията, а кибритът – 5 ст. Тогава хората ходеха охотно на кино срещу 35 ст билета. Това бе и времето, когато едно бунгало на „Слънчев бряг“ струваше 1.20 лв на ден, а стая в хотелите – след 1 септември – се ползваше срещу 1.30 лева.
От закусвалнята в центъра на курорта можеше да си купите едрогабаритни много вкусни кебаптчета – за „без пари“ и с повечко ръчно изпечен хляб се изкарваше спокойно до вечерта, където входът за модната дискотека бе 1.50 лв, а във вариетето можеше да се попадне срещу „цели“ 5 лева! Добавете към това спокойствието на все още девтвените дюни и доброжелюбно настроените чуджестранни туристи, които просто не знаеха как да изхарчат своите обменени в левове пари – толкова драстична бе разликата в стандартите. И все пак – живееше се добре с шише лимонада или сайдер на масата на евтините кръчми, вместо появилите се по-късно швепс, кола и т.нат.
А чаща първокласен коняк „Плиска“ – не и ментето през първите години на т.нар. „преход“ – бе 50 ст! Е, банани се продаваха не често в т.нар. „показни магазине“ – те бяха 2 в София, но какво от това – консумирането на такива „деликатеси“ бе прието единствено на големите празници. Накрая – заплатата на специалист – вишист бе 80 лева на месец. Направете сметка и ще видите, че тя бе достатъчна за едно сносно съществуване, включително и за един по-продължителен курорт на морския бряг…
Разбира се, анализът за „плюсовеите“ и „минусите“ на безвъзвратно отминалите десетилетия на 60-те и 70-те години на 20-я век може да бъде продължен и задълбочен, но това едва ли е необходимо. Новите предизвикателства изтриват постепенно носталгичните спомени за „доброто старо време“…!
А ето най-култовите коментари от мрежата:
Коментари от мрежата:
Много ще си спомняме за доброто старо време-искахте демокрация-ето Ви я! Да те управляват неуки хора-твоята съдба да се решава от циганите-също неуки хора-едно време-няма да ходят циганите на училище и ли на работа-нямаше го този лукс.
Веднага след казармата-на вторият ден младежите на работа. И сега работят – по нощни клубове и дискотеки и на другият ден -спане, готови за следващия екшън!
„Избивания, побоища, кланета, катастрофи и какво ли не – не ни трябва война, ние българите ще се унищожим „сами“.
Това е нашата „демокрация“. Преди си имаше ред дисциплина – болниците си бяха „болници“, образованието отлично. Не като сега – навъдили ги стотици „университети“ само и само да лапат пари-а от там излизат едни кадри – Господ да ти е на помощ!
То не било „у млякото-ами у суроватката“ – както казваше баба, но имаше мъдри думи на старите хора, а имаше и кой да ги слуша и да си взема поука.
Баба ми може да е вземала 28 лв. пенсия, но си имаше всичко, защото си го гледаше във градината -отглеждаха се и животни! И никой не съм виждала от възрастните хора да рови по казаните, а сега срам и позор – всеки втори. Живея във центъра на града и всеки ден ги виждам!
Първо това поколение трябва да се научи да работи – после на ред и дисциплина, и после можем да говорим за демокрация!!!!! А не като изтъркана плоча да ми говорите – за „бананите“, пък и най малко софиянци могат да се оплакват – винаги са били с привилегии – в така наречените „показни магазини“имаше всичко! Сега яжте банани, а родителите ви да измират от мизерия и нищета! Вие очи и уши нямате ли бе хора? Ако сте хора!!!
сряда, 17 май 2023 г.
Виц на деня
Отговор: изкуствен интелект.
вторник, 16 май 2023 г.
Виц на деня
четвъртък, 11 май 2023 г.
Вицове за ...
– По лош път си тръгнала дъще!
– Прав си отче, нито един тир не минава оттука!
вторник, 2 май 2023 г.
Вицове за готвачи
- Ти обясни ли му, колко време ти е отнело да го свариш?
- Ама, трябваше и да го варя ли?!
сряда, 26 април 2023 г.
Ани Хоанг лъсна както майка я е родила! (СНИМКИ)
Певицата шашна с провокативни кадри
Певицата Ани Хоанг пусна провокативни кадри сред природата, като е позирала както майка й я е родила. Снимките са толкова горещи, че Ани без малко да подпали горски пожар, шегуват се нейни фенове.
Половиката на Люси Иларионов деликатно е прикрила интимните си части, но по-голямата част от тялото й е на показ.
"Женствеността не е в дрехата и в ефектното пърхане с мигли. Женствеността я носиш в себе си", пише под кадрите си Ани в социалните мрежи.
Не е тайна за никого, че екзотичната брюнетка с дръпнати очи не се срамува от тялото си, а с тези снимки със сигурност е разтуптяла сърцата на много мъже.
Източник - Телеграф
Снимки - Инстаграм
неделя, 23 април 2023 г.
Вицове за таксиджии
четвъртък, 20 април 2023 г.
вторник, 18 април 2023 г.
Вицове за любовници
- "Моят мъж е най-добрия любовник!"
Гледам отдолу 133 лайка от нейни приятелки - явно не лъже!!!
Камелия с нови снимки с бебето, ето защо не е от сурогатна майка
Ден, сед като хвърли бомбата, че е станала майка, най-вероятно на син, Камелия продължава да да показва бебето
На 52 години Камелия стана майка
събота, 8 април 2023 г.
Разкриха тайната рецепта за кебапчетата от „Обществено хранене“ и „Балкантурист“
Тайната рецепта за кебапчетата |
Източник - https://socbg.com/
сряда, 5 април 2023 г.
Виц за готвач
вторник, 4 април 2023 г.
понеделник, 3 април 2023 г.
Виц за пари
- 500 и две пропуснати повиквания.
Домашна пица - ето как да приготвим бързо и лесно
Разстила се тестото върху кръгла тава, предварително намазана с малко зехтин. Върху тестото се слага доматеното пюре (100 мл.), шунка (200 гр. ), царевица. Накрая настъргваме кашкавала.
За плънката на пицата продуктите като количество и асортимент са по желание. Ние препоръчваме следните:
кашкавал - 400 гр.
шунка - 200 гр.
доматено пюре - 100 мл.
чубрица - 3 ч.л.
риган - 1 ч.л.
царевица - 7 с.л.
Пицата се поръсва със сол и ригани се пече около 20 минути на 200 градуса.
За тези от Вас, които не знаят как се приготвя тесто за пица - споделяме подробно как се приготвя рецепта за тесто.
-----------------------------------------------
Как да приготвим Тестото?
Тесто за пица
мая - 1 пакетчета суха (по 7 г)
вода - около 2/3 ч.ч. топла (150 мл)
брашно - 300 г + за работния плот
захар - 1 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
зехтин - 1 с.л.
Маята, половината от топлата вода и захарта се разбъркват, докато маята се разтвори. Оставя се да втасва встрани около 15 мин или докато заприлича на крем и стане готова.
Пресятото брашно и солта се слагат в купа, където се прави кладенче в средата и се излива кашицата от мая, останалата вода и всички други продукти от рецептата за тесто за пица.
Бърка се с дървена лъжица, докато цялото брашно бъде поето. Поръсва се работният плот с брашно и се меси в продължение на 8-10 мин. Когато тестото стане твърдо и спре да лепне, се удря върху плота няколко пъти.
Тестото трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан.
Омесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти.
За да се оформи пицата, се слага в тестото в тава за пица и с пръсти се притиска и разстеля встрани, докато покрие дъното на тавата.