вторник, 17 януари 2023 г.

Най-издирваният мафиотски бос в Италия Матео Месина Денаро е арестуван в Сицилия след 30 години укриване

 Месина Денаро се укрива в продължение на 30 години. Арестът му е голяма победа за италианското правосъдие. Защо е толкова опасен мафиотският бос и какво се знае за извършените от него престъпления?


Съобщава се, че Месина Денаро е бил задържан в частна клиника в столицата на Сицилия Палермо. "Това е голяма победа за държавата", каза министър-председателката на Италия Джорджа Мелони.


30 години след ареста на Риина


Месина Денаро е осъден задочно на доживотен затвор за множество убийства. От 1993 г. той е в списъка на най-издирваните лица, а според списание "Форбс” е сред десетте най-издирвани престъпници в света. След смъртта на Бернардо Провенцано през 2016 г. и на Салваторе (познат още като Тото) Риина през 2017 г. Месина Денаро е смятан за неоспоримия "бос на всички босове" в италианската мафия.


Арестът на Матео Месина Денаро е извършен точно 30 години след ареста на Тото Риина, който е заловен на 15 януари 1993 г., също в Палермо.


Според източници на италианския вестник "Ла Република" от клиниката "Мадалена", в която е заловен мафиотът, Месина Денаро се е опитал да избяга, но е бил спрян в един бар.



Защо е толкова опасен Матео Месина Денаро?


Месина Денаро, наричан още Диаболик, е син на мафиотския бос от Кастелветрано Чичо, исторически съюзник на клана Корлеоне на Тото Риина. Матео Месина Денаро е в неизвестност от лятото на 1993 г. Той обявява бягството си в писмо, написано до тогавашната му приятелка Анджела, след масовите кланета в Рим, Милано и Флоренция: "Ще чуете за мен, ще ме направят да изглеждам като дявол, но всичко това са лъжи".


Тогава срещу него вече са отправени тежки обвинения, а и са издадени присъди - за нападения, грабежи, притежание на експлозиви и над петдесет убийства. Включително това на 13-годишно момче, син на мафиот, което е разтворено в азотна киселина след 779-дневно държане в плен, за да бъде спрян баща му да сътрудничи на съда.


Босът на мафията е ръководил и рекетьорските дейности, прането на пари и трафика на наркотици за Коза Ностра.


Клането между 1992 и 1993 година


Той е един от подбудителите на масовите убийства, извършени през 1992-1993 г. по време на мафиотската война между сицилианската престъпна организация Коза ностра и италианската държава.


През тези години насилието на мафията става причина за смъртта на съдиите Фалконе и Борселино, за нападението в Рим срещу Маурицио Костанцо и за кланетата на улица "Деи Джоргофили" във Флоренция , където са убити 5 души и са ранени 37 други, и на улица "Палестро" в Милано , с 5 жертви и 15 ранени.


Последният истински бос на Коза ностра


Месина Денаро обаче не е обикновен мафиотски бос от Кастелветрано. Той се смята за последния истински бос на Коза ностра, за връзката между сицилианската мафия и калабрийската Ндрангета, за пазителя на тайните на преговорите между държавата и мафията през 90-те години.


Неговите престъпни контакти достигат до Канада и Съединените щати, а вероятно и в света на ислямисткия тероризъм, както разкрива информаторът на властите Джузепе Гравиано през 2018 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Участие в маркетингови проучвания срещу заплащане